Oenighet om största hotet mot USA

1:45 min

I USA är det konflikt på hög nivå om vad som är det största hotet mot USA.
Utrikesminister John Kerry är inte överens med Joseph Dunford, som är USA:s blivande försvarsstabschef och en av presidentens mest centrala rådgivare, om att Ryssland utgör det största hotet mot USA:s säkerhet.

– Ryssland utgör det största hotet mot vår nationella säkerhet, det sa Joseph Dunford som är nominerad av president Barack Obamas som ny försvarsstabschef i USA, i en utfrågning i senaten i torsdags.

Dunford, som av allt att döma kommer att godkännas av senaten, och därmed bli en av USA:s mäktigaste militära beslutsfattare, är på kollisionskurs med utrikesminister John Kerry. Dunford sa i senatsutfrågningen att Ryssland är ett existentiellt hot mot USA och att Rysslands agerande är alarmerande.

– Ryssland är en kärnvapenmakt som inte bara har förmåga att våldföra sig på våra allierades självständighet och utan också gör det, så om man ska tala om ett land som utgör ett hot mot USA:s existens, så är det Ryssland och deras uppträdande är alarmerande.

Via en talesman sa utrikesminister John Kerry i går att han inte är överens om att Ryssland skulle utgöra ett existentiellt hot mot USA, inte heller att hot från Kina kommer som nummer två, som på Dunfords lista.

Däremot utgör IS ett existentiellt hot mot USA, anser utrikesministern.

Joseph Dunford, som är fyrstjärnig general fick också en fråga i senatsutskottet om USA borde skicka vapen till Ukraina. Det tycker han vore förnuftigt.


– Utan vapen kan de inte försvara sig mot rysk aggression, sa Dunford.

President Obama har hittills inte godkänt att skicka så kallat dödliga vapen till Ukraina, som det finns krav om i kongressen och som Ukraina bett att få, utan begränsat USA:s leveranser till fordon och övervakningsutrustning.