Grekiskt sparpaket ett par steg närmare

1:49 min

I natt röstade det grekiska parlamentet ja till regeringens nya förslag med sparåtgärder. Samtidigt får paketet en positiv första bedömning ute i Europa.

Strax före klockan halv tre röstade det grekiska parlamentet ja till regeringens reformförslag. Röstsiffrorna blev 251 för ja och 32 för nej, det rapporter flera medier.

Åtta ska ha avstått från att rösta och nio var frånvarande.

Även ledamöter som tillhör regeringskoalitionens partier uppges ha gått emot förslaget. Bland annat ska energiministern ha avstått från att rösta, skriver The Guardian.

Parlamentet i Aten har därmed lyssnat på premiärminister Alexis Tsipras vädjan om att stödja det för grekerna tuffa reformförslaget för att rädda Grekland från finansiell kollaps.

Greklands förslag om reformer och besparing som grund för ett nytt lånepaket har fått en första positiv bedömning av de tre långivarinstitutionerna, EU-kommissionen, Internationella Valutafonden och Europiska Centralbanken som under gårdagen utvärderade förslaget.

Det rapporterar flera internationella nyhetsbyråer och vissa tyska medier.

– Förslaget från Grekland är en bra utgångspunkt för fortsatta förhandlingar, säger en källa till tidningen Die Welt.

En positiv bedömning av Greklandsförslaget av de tre organisationerna är en förutsättning för att förhandlingarna om ett nytt mångmiljardbelopp verkligen ska komma igång. Bedömningen kommer ligga till grund för hur euroländernas finansministrar, eurogruppen, resonerar på sitt möte i eftermiddag.

Säger eurogruppen ja i dag är det till och med ett avgörande steg mot nya konkreta förhandlingar om och med den grekiska regeringen och de internationella långivarna.

Men hård debatt väntas om förslaget. I Tyskland är många förbundsdagsledamöter i framförallt förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska partigrupp väldigt skeptiska till ett avtal med Grekland. Och det uttryckte flera av dem öppet igår.

Bland annat med hänsyn till det var den tyska regeringen igår mycket försiktig i sina första kommentarer till det grekiska förslaget.

Däremot har Frankrikes president Francois Hollande och flera andra europeiska länder och institutioner skickar positiva signaler kring förslaget och vill se en snabb överenskommelse.

En viktig fråga för att låneavtal och där också mycket oenighet finns är frågan om hur Greklands skulder ska hanteras för framtiden.

Den förre grekiske finansministern Yanis Varoufakis väckte igår kväll viss debatt genom att i en debattartikel i engelska The Guardian anklaga den tyska regeringen för att vilja knäcka Grekland med sin inriktning på sparpolitik under Greklandskrisen.