Fler antagna till lärarutbildningen

1:31 min

Antalet studenter som antagits till landets lärarutbildningar i höst har ökat med 10 procent jämfört med förra året.

En av de som ska bli lärare är Isa Korak i Luleå som antagits till gymnasielärarutbildningen. Hon ska bli lärare i teknik och matematik. Hon tycker att lärarnas status är på väg upp från att länge ha varit låg.

– Lärarstatusen var hög för länge sedan och sedan blev den lite lägre och det är som om att den är på vag upp igen, säger Isa Korak.

15 275 studenter har antagits till lärarutbildningarna i höst, ungefär ett och ett halv tusen fler än förra året. Men det räcker inte för att lyfta Sverige ur en kommande lärarkris, enligt Skolverkets prognos.

Regeringens minister för högre utbildning Helene Hellmark Knutsson (S) håller med om att läget är akut men det är svårt att lösa.

– Det finns inget quick fix på det här utan det är fler platser på lärarutbildningen, bättre kvalité på utbildningen och öppnare lönelyft som gör att fler stannar, tror Helene Hellmark Knutsson (S).

Lärarnas Riksförbund tror att det kan bli överskott på lärare inom en del lärarkategorier och allvarlig brist inom andra och vill att staten ska minska på antalet platser inom populära utbildningar.