Malmö/Srebrenica

Edin Turcinhodzic hedrar offren

1:21 min

Idag är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica då 8000 muslimska män och pojkar mördades. Malmöbon Edin Turcinhodzic har valt att gå den tre dagar långa minnesmarschen fram till Srebrenica - där det idag hålls minnesceremoni och begravning för 136 av offren från massakern.

– Det är väldigt mycket folk här, det är nästan omöjligt att ta sig ända fram till begravningsplatsen. Det hålls tal och många kändisar från hela världen är här, säger Edin Turcinhodzic.

 De 136 som begravs idag har nu identifierats. Fortfarande är många av offren för 20 år sedan inte identifierade. Efter den långa minnesmarschen kom Edin Turcinhodzic fram till minnesplatsen igår kväll och fick då se de 136 kistorna. Idag är det svårt att komma fram till begravningsplatsen.

Under den långa minnesmarschen pratade han mycket med människor som på olika sätt överlevde den fruktansvärda massakern i juli 1995 och som nu hedrade offren genom att gå minnesmarschen.
– Det ligger ett tryck över de platser där man vet att folk har dödats, ja slaktats, och jag har fått höra så många helt absurda berättelser från överlevande under minnesmarschen. Men det är viktigt att lyssna, jag går här för att visa mitt stöd.

Idag vänds världens uppmärksamhet mot Srebrenica och den minnesceremoni som håll där.
– Det kunde hända mitt i Europa för bara 20 år sen, det är ofattbart. Vi får aldrig glömma människorna som dog och vad som har hänt.