Mediekrönikan: 20 år sedan folkmordet i Srebrenica

2:33 min

I går var det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica i Bosnien, där mellan 7 000 och 8 000 muslimska pojkar och män avrättades av bosnienserbiska soldater. Bo-Göran Bodin är mediekrönikör den 11 juli.

Dagens Industri - politiskt obunden - skriver under rubriken: "Tragedin visar oss varför Nato behövs"

"Problemet med omvärldens förhållande till kriget, med facit i hand, var aningslöshet, senfärdighet och felaktiga vägval. FN-soldater gjorde sitt bästa men saknade tillräckligt mandat och tillräckligt flygskydd"

Tidningen konstaterar att FN misslyckades och fortsätter:

"Det var Nato som stoppade detta förödande krig. Samma Nato som Sveriges rödgröna regeringspartier inte vill liera sig med. I stället vurmar de för ett alltmer tandlöst FN. Ibland är det svårt att sätta andra världskrigets händelser i relation till dagens beslut. Det borde vara lättare att dra slutsatser från ett krig som alla ledande svenska politiker själva minns."

Utrikesminister Margot Wallström, socialdemokrat, skriver i en debattartikel i Aftonbladet om hur de internationella samfundets ansträngningar ofta går i baklås. Men hennes analys är en annan än Dagens Industri:

"Min slutsats är att ett starkt EU är en förutsättning för att FN ska bli mer handlingskraftigt. Men då krävs att EU ökar sitt engagemang på den egna kontinenten, där EU:s utvidgning har visat sig vara ett av de viktigaste instrumenten för fred, stabilitet och välstånd."

Utrikesminister Wallström avslutar sin debattartikel:

"Vi är skyldiga dem att aldrig glömma. Och vi lovar att stå fast vid Bosnien-Hercegovinas sida på dess fredliga väg mot ett EU-medlemskap."

I en text i samma tidning i går skrev förre utrikesministern, moderaten Carl Bildt - som även var medlare på Balkan i krigets slutskede - att Srebrenica var ett misslyckande som än i dag traumatiserar FN och dess olika fredsoperationer.

Carl Bildt slår fast:

"Lika viktigt som att vi lär oss av misslyckandet är att det inte förlamar våra ansträngningar att göra de insatser som faktiskt kan göras. Trots misslyckandet, tragedin och folkmordet i Srebrenica: Vi räddade många fler under det grymma kriget i Bosnien än vad som skett i det kanske än mer grymma krig som sedan år förstör och förgör Syrien."

Författaren och journalisten Johanne Hildebrandt som bevakade Balkankriget skriver en liknade slutsats, på Facebook:

"Framför allt borde man minnas att efter denna dag kommer Srebrenica åter falla i glömska medan allt som hände då fortfarande sker i dag - fast mer och värre. Och det är både sorgligt och skrämmande."