Riksdagspartier föreslår flyktingamnesti

Uppdaterad 12:54
På tisdagsförmiddagen la fem partier i riksdagen fram ett gemensamt förslag om en allmän amnesti för flyktingar.

På måndagen lämnade organisationerna bakom Påskuppropet över 157 000 namn till migrationsminister Barbro Holmberg i protest mot regeringens flyktingpolitik. Tisdagens förslag från de fem partierna, kristdemokraterna, folkpartiet, centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet, eldar ytterligare på motståndet.

– Det är ingen tvekan om att någonting måste hända, det kräver den största namninsamlingen sedan 60-talet. Vi för i dag den frågan vidare till möjliga politiska beslut. Det blir upp till regeringen att visa vad man egentligen står någonstans, säger Kalle Larsson, vänsterpartiet.

– Ingen människa kan vara oberörd när man ser hur barn far så illa. Att ligga som ett litet kolli, att inte vara kontaktbar, inte kunna äta utan sondmatas, att det har skett i vårt land på grund av att vi hanterar dem som vi gör, säger Birgitta Carlsson, centerpartiet.

Fem partier bakom förslaget
Ett av Påskuppropets krav är att ge flyktingar som fastnat i det svenska migrationssystemet en allmän amnesti, ett förslag som de fem partierna skrivit ihop sig om hur det kan genomföras i praktiken.

Sven Brus från kristdemokraterna är imponerad av svenska folket stöd.

– Det som händer i folkdjupet är faktiskt något av det största som hänt på väldigt länge, säger han.

Och en kristdemokrat som gör upp med en kommunist det hör inte heller till vanligheterna?

– Nej, men på den här punkten är vi rörande överens. Det är styrkan i det politiska systemet att vi kan bortse ifrån ideologiska blockeringar och söka sakliga lösningar på sakliga frågor, säger Sven Brus, kristdemokraterna.

Ska få permanent uppehållstillstånd
Det fem partierna är överens om att alla som sökt asyl i Sverige fram till den sista december 2004 ska få permanent uppehållstillstånd.

Dels av humana skäl men också för att klara den nya rättsordningen när utlänningsnämnden läggs ned och ersätts av vanliga domstolar 1 januari, 2006.

Även folkpartisten Mauricio Rojas är ovan att göra upp med vänsterpartister och miljöpartister, men i den här frågan har han gjort mer.

– Jag har till och med gått i en kyrka, två till tre gånger. Jag som till och med är ateist. Det handlar om människor. Tyvärr är vi inte sju partier bakom, det skulle vi inte ha något emot, säger Mauricio Rojas, folkpartiet.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se