Mycket väsen för Beatrice och Benedict på Läckö slott

3:30 min

En Shakespearepjäs som opera på Läckö slott - ja, då kan man sätta en slant på att det är Verdi, i synnerhet som operan skrevs under mitten av 1800-talet. Men det är inte italienaren som varit i farten utan en fransman: Hector Berlioz. Trots att det är en känd tonsättaren är det en opera som aldrig spelats i Sverige tidigare. Det handlar om ordvitsarkomedin Mycket väsen för ingenting.

Berlioz döpte om den till Beatrice och Benedict eftersom han gjorde om femaktaren till en kort tvåaktsopera, strök flera personer och detaljer i intrigen.

Det betyder att det egentligen bara är kärnan kvar. De där två som gnabbas med varandra, de som tävlar i ett ordkrig och länge tvekar över om det de känner är kärlek eller avsky. Alla runt om har förstått sen länge och tillslut styr och ställer de så att det vänds till kärlek.

Berlioz skrev den här operan mot slutet av sitt liv, han plockade lite här och var och brydde sig inte så där väldigt mycket om helheten. Här blandas fars med seriös operahjältinnesorg. Den allra vackraste musiken ger han till två mindre roller som han dessutom helt okonventionellt avslutar den första akten med. I stället för en festlig dramatisk tempohöjare då skapar han ett stilla nattligt lugn som Magdalena Risberg och Maria Streijffert sjunger om.

Dirigenten Simon Phipps har orkestern placerad lite under ett upphöjt golv, det blir som en högtalarlåda och det gör att i synnerhet basklangerna får en skjuts ut på den lilla borggården. Berlioz orkestermusik är alltid rikt skriven och när man nu har en lite mindre orkester är det viktigt att ljudet inte blir för spinkig.

Sångligt är det rätt ojämnt - unga sångare som många gånger verkar slitna, andra inte helt säkra på intonationen. Men det varierar - plötsligt sitter allt som det ska.

Regissören Catarina Gnosspelius har gjort en finurligt smålustig föreställning utan att det är en skrattfest. Mera sketchinriktad än shakespeareskt virtuos.

Den stora förtjänsten på Läckö slott är att äntligen få höra en Berliozopera i Sverige. Det är sällsynt och ska vi kunna ha ett historiskt perspektiv på operakonsten i landet måste vi också höra annat än musik av de vanliga tonsättarna.

Sveriges Radio P2 spelar in operan och den sänds lördagen den 15 augusti 2015 och finns 30 dagar efteråt att lyssna på via Opera i P2.