Läkare rapporterar för få patienter som är olämpliga att ha vapen

1:42 min

Trots lagskärpningar och press från regeringen bryter svenska läkare mot lagen. De rapporterar bara några procent av de patienter som är olämpliga att ha vapen. Det avslöjar P1-programmet "I Lagens Namn". Om läkarna följt lagen kunde brottslingar som mördaren Peter Mangs ha hejdats.

Hör ett längre reportage: I lagens namn

– Jag riktar vapnet mitt i planeten, så sänker jag den, så sätter jag den där. Det är vad som händer.

Så säger Peter Mangs, som sköt och dödade flera i Malmö. Han berättar hur han siktade mot huvudet på sitt första mordoffer 2003.

Redan året innan, 2002 sökte han hjälp för sina funderingar på att döda. Men läkaren rapporterade honom inte till polisen.

– Då när jag träffade honom så var det liksom, så var det ingen som jag upplevde på något sätt som ett problem då. Sedan visade det sig att det blev det, säger läkare som vill vara anonym.

När Mangs ansökan om vapenlicens kom in senare samma år kände polisen inte till mordfantasierna. Så han kunde lagligt skaffa vapen.

Jeanette West är dotter till Trez som mördades av Peter Mangs 2009.

– Det är så tragiskt, för att hade folk gjort vad de skulle göra, och hade vi haft ett annat system så hade det inte hänt, ingen hade behövt bli skadad eller dödad, säger hon.

Trots påtryckningar från både regering och riksdag de senaste tio åren fortsätter läkarna att missköta rapporteringen.

Under hela 2014 kom det in 1 060 anmälningar enligt vapenlagen från den svenska vården. Det visar siffror polisen tagit fram för vår räkning.

I flera län anmäldes inte en enda patient som olämplig att ha vapen. En kraftig underrapportering säger Peter Thorsell vid Polismyndigheten.

– Tar man fram hur många människor som, vad ska man säga, vårdas inom slutenvård för sådana här allvarliga ja det kan vara drogrelaterade sjukdomssymptom och liknande, så är det ju tiotusentals, säger han.