Casillas lämnar Real Madrid

Målvakten Iker Casillas lämnar Real Madrid efter 25 år i den spanska La Liga-klubben.

Den 12 september 1999 gjorde en 18-årig målvakt ligadebut för klubben han tillhört sedan barnsben.

Efter totalt 16 A-lagssäsonger, 725 tävlingsmatcher och i princip alla medaljer som går att vinna lämnar lagkaptenen och klubbikonen Iker Casillas sitt Real Madrid.

Han har tillhört klubben i totalt 25 år och blivit kallad för "Sankt Iker" för sina kattliknande reflexer och förmåga att gång på gång utmana tyngdlagen. Men nu bekräftar "Los Blancos", med ett långt tackbrev på sin webbplats, att Casillas lämnar för spel i portugisiska Porto.

"Tack Iker, tack för allt du har gjort. Tack för att du är en symbol för det allra bästa i vår historia. Du lämnar, men vi kommer aldrig glömma att du alltid kommer att vara en del av Real Madrids hjärta", skriver klubben.

34-årige Casillas vann bland annat ligan fem gånger, Champions League tre gånger och spanska cupen två gånger med Real Madrid. Men hans sista år i klubben var inte helt problemfria.

Han var både petad under José Mourinhos sista säsong (2012-2013) och Carlo Ancelottis första (2013-2014). Det sades bland annat att Mourinho inte alls uppskattade att Casillas mäklade fred med ärkerivalen Barcelonas Xavi när rivaliteten mellan de båda klubbarna var som allra värst de senaste åren.

Förra säsongen - där Real Madrid blev titellöst - blev han flera gånger utbuad av den hårt krävande publiken på Santiago Bernabéu-stadion.

Iker Casillas har även vunnit både VM (2010, Spaniens enda) och EM (2008 och 2012) med det spanska landslaget där han har gjort flest landskamper någonsin, 162 stycken.

Ryktena om att Real Madrid nu ska värva Manchester Uniteds spanjor David de Gea - tidigare i lokalrivalen Atlético Madrid - som Casillas ersättare var redan starka. De lär inte bli svagare nu.

Om så blir fallet kanske han bör få några tips från sin äldre kollega.

– Real Madrid kräver mycket av dig, och mer för varje år, sade Casillas till radiostationen Cadena Ser i maj.