IFK Göteborg-IFK Norrköping 0-0

Blåvit straffmiss i mållöst toppmöte

Trots att laget fick en diskutabel straffspark lyckades inte IFK Göteborg göra mål på IFK Norrköping. Toppmötet slutade 0-0. Nöjdast med det är Elfsborg. Boråslaget klättrade förbi Norrköping upp på andra plats och är nu bara tre poäng efter serieledande Göteborg.

Radiosportens referent Per Kahl och expert Håkan Mild valde matchens lirare:
IFK Göteborg: Haitam Aleesami
IFK Norrköping: David Mitov Nilsson

Men Blåvitt hade en jättemöjlighet till ett sent segermål mot Norrköping. I 83:e minuten studsade bollen upp på en glidtacklande David Boo Wiklanders arm. Johan Hamlin dömde straff, men Jakob Ankersen sköt i målvaktshöjd åt det håll som David Mitov Nilsson kastade sig. 

De båda IFK-lagen, som inte har förlorat sedan i april, visade upp ett ambitiöst och välorganiserat försvarsspel som fick större genomslag än kreativiteten.

För att vara serieledare som dessutom spelade inför storpublik (16 728) på hemmaplan hade Göteborg lite bollinnehav och få målchanser.

Men Lasse Vibe fick några lägen tack vare Norrköpingssjabbel och Emil Salomonsson sköt en lurig frispark från drygt 30 meter. David Mitov Nilsson räddade skickligt.

IFK Norrköping gjorde en stark bortainsats och hade mer boll än hemmalaget i första halvlek. Förre Göteborgsspelaren Nicklas Bärkroth var rörlig och aktiv med högerkanten som utgångsposition. Skytteligaledaren Emir Kujovic hade ett friläge där John Alvbåge hann ut och enhandsräddade.

Men de åskådare som törstade efter exakta passningar och blixtrande attacker hade inte mycket att njuta av denna halvljumma julikväll.

I andra halvlek lyckades lagen inte hålla lika tätt mellan lagdelarna och då öppnades det för åtminstone ett gäng halvchanser innan den stora blåvita möjligheten kom i och med straffsparken.

Med knappt 20 minuter kvar bytte Jörgen Lennartsson in anfallaren Gustav Engvall och kantmittfältaren Martin Smedberg-Dalence, göteborgaren som spelade för Bolivia i sommarens Copa América.

Blåvitt hade mer och mer boll men klarade inte att hota Norrköpings försvar tillräckligt.


MATCHFAKTA

IFK Göteborg-IFK Norrköping 0-0

Varningar, IFK Göteborg: Sebastian Eriksson. IFK Norrköping: Nicklas Bärkroth.

Domare: Johan Hamlin, Bro.

Publik: 16 728.