
Hårdare krav ställs på Grekland
I Bryssel pågår just nu mötet där Euroländernas stats- och regeringschefer ska avgöra Greklands framtid i Eurosamarbetet.
Finansministrarnas möte har nu avslutat sitt möte och lagt fram förslag till ledarna.
Finlands finansminister beskriver de villkor som Grekland nu har fått för att få ett nytt nödlån från kreditgivarna som mycket, mycket, mycket hårdare än villkoren som det grekiska folket avfärdade med ett rungande NEJ i folkomröstningen för en vecka sedan.
Men om Grekland inte går med på dem återstår det andra alternativet, en avstängning ur Eurogruppen.
Den hårdföre tyske finansministern Wolfgang Schäuble lanserade igår en plan enligt vilken Grekland tillfälligt skulle lämna eurosamarbetet i fem år, tills landet fått sina finanser i ordning, för att sedan få gå med igen.
För att det första alternativet ska komma ifråga måste Grekland gå med på omfattande privatiseringar, skatte- och arbetsmarknadsreformer bland annat, och klubba igenom dessa i sitt parlament innan nu på onsdag.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Grekland också måste reformera pensionssystemet ytterligare och hålla affärer öppna på söndagar, något som inte är fallet i många andra euroländer, som till exempel Tyskland.
Många av de uppställda kraven skulle vara svårsmälta inte bara för en västerregering som premiärminister Alexis Tsipras men åtgärderna är av allt att döma menade att återuppbygga förtroendet för den grekiska regeringen.
På väg in till euroledarnas möte sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Grekland har förlorat den viktigaste valutan, nämligen förtroendet.