Partier kräver kvinnlig debattledare

Moderaterna och socialdemokraterna kräver att det ska vara en kvinnlig programledare för att Fredrik Reinfeldt och Göran Persson ska ställa upp i en direktsänd debatt. Det kravet har nu både Sveriges Television och Sveriges Radio sagt nej till.

Det är fortfarande ovisst om det blir någon partiledardebatt på tisdag i nästa vecka där den kommande valkampanjens två huvudmotståndare möts. Det har varit många olika turer mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

Både Sveriges Television och Sveriges Radio, SR, har tidigare bjudit in de bägge till en direktsänd debatt.

12 debatter planeras
Socialdemokraterna tackade nej till SR och inbjöd istället till 23 egna debatter mellan s och m. Moderaterna tyckte det räckte med hälften. Det blev alltså tolv debatter istället som nu håller på att spikas.

Men den stora finalen mellan partiledarna är alltså ännu inte klar.

Båda partierna vill att en sådan debatt ska kunna följas av en stor mängd lyssnare eller tittare. Men medierna har inte kunnat acceptera de krav som partierna ställer på en sådan duell tisdagen den 24 maj.

Kräver kvinnlig programledare
Bland annat har båda partierna krävt en kvinnlig programledare av jämställdhetsskäl.

Det har Sveriges Television tackat nej till. På tisdagsförmiddagen försökte partierna få Sveriges Radio att gå med på samma krav. Men Ekots nyhetschef Rolf Stengård tackade nej.

– Om olika intressen utanför redaktionen har synpunkter på vem som ska vara programledare eller vem som ska vara reporter, så hamnar vi snart i en fullständigt ohållbar situation. Vår trovärdighet bygger på att vi själva tar de här besluten.

Nu hävdar ju partierna att det finns en jämställdhetsfaktor här, eftersom partiledarna själva är män?

– Ja, de hävdar att det är en jämställdhetsfråga. Vi driver med stor framgång, vill jag säga, jämställdhetsarbetet inom Ekot, och det behöver inte de politiska partierna bekymra sig om, säger Rolf Stengård.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se