Gothia Cup blir ännu större i år

1:41 min

I dag är det återigen dags för världens största mötesplats för unga, nämligen fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg. I år deltar fler lag än någonsin, 1 755 stycken från 75 olika nationer världen över.

Nu har dock idrottsevenemanget passerat smärtgränsen vad gäller antalet deltagare, säger Dennis Andersson, som är cupgeneral. 

– Det finns ju praktiska förutsättning på boende och fotbollsplaner som gör att det finns en gräns någonstans, säger han.

I Göteborg är det så gott som omöjligt att inte märka av den årliga fotbollsturneringen. Under en veckas tid utökas stadens befolkning med 60 000 personer. Nästan alla som deltar bor i skolor både i och utanför Göteborg, och var man än befinner sig hörs glada tillrop på mängder av olika språk och man möts av pigga, trötta, uppgivna, förväntansfulla och nyfikna blickar från ungdomar som kommit långväga för att göra vad de älskar. Att spela fotboll.

Redan förra året meddelade Gothia Cup att turneringen inte hade kapacitet nog att växa mer. Men trots det utökas årets upplaga med 100 nya lag.

– Vi hade tur med ett antal skolor blivit tillgängliga som vi inte hade räknat med. Men att Gothia Cup skulle bli markant större, det finns ingen möjlighet så länge vi vill hålla oss inom Göteborgsområdet, säger Dennis Andersson.

Att någon gång få delta i turneringen är drömmen för många ungdomslag enligt Dennis Andersson som medger att det är otroligt svårt att säga nej.

– Vi måste ha förståelse för att man runt om i världen säljer man lotter, ordnar basarer och man gör allt för att få in de där pengarna som resan hit kostar. Att då neka det laget, det har vi inte hjärta att göra.