Pressmeddelande 2015-07-12

Guldklaven 2015: Sannex är Årets dansband

I kväll hyllades den svenska dansbandsmusiken när priset Guldklaven delades ut i sex kategorier i P4:s direktsändning. Sannex blev Årets dansband, Årets sångare blev Peter Larsson i Larz Kristerz, till Årets sångerska utsågs Maria Persson i Blender. Årets låt blev "Guld och gröna skogar" med Hasse Andersson. P4 Sveriges Radio-priset, som delas ut till ett ungt, nytt band, gick till Voize.

GULDKLAVEN 2015 – HELA VINNARLISTAN

Årets dansband: Sannex

Årets låt: “Guld och gröna skogar” med Hasse Andersson av Anders Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger

Årets sångare: Peter Larsson i Larz Kristerz

Årets sångerska: Maria Persson i Blender

Årets musiker: Jimmy Lindberg i Casanovas

Årets album: ”Idag” med Streaplers

Dessutom delades följande priser ut:

SKAP-stipendiet (Svenska Kompositörer av Populärmusik) på 40 000 kr gick till kompositören Bert Månson.

Juryns Specialpris, går till Hasse Carlsson och Dennis Janebrink i Flamingokvintetten med motiveringen: Årets pristagare har satt ett djupt avtryck i den svenska dansbandskulturen, ända sedan 60-talet. Tongivande och trendsättande på sin tid, idag kultförklarade och klassiska. Vem har väl till exempel inte haft ett skivomslag hemma med deras fantasifulla orkesterkläder, eller spelat deras hits – ofta hämtade direkt från Tio i Topp. Albumen såldes sedan i hundratusentals exemplar. De senaste åren har dom genomfört över 100 utsålda föreställningar i teatersalonger och konserthus. I 55 år har dom bokstavligen stått sida vid sida, älskade av publiken och beundrade av branschen.

P4 Sveriges Radio-priset, som delas ut till nytt, ungt, "hungrigt" uppstickarband, går till bandet Voize med motiveringen: Ett ungt band som startade för bara fyra år sedan men vars medlemmar bär på stor erfarenhet. Voize har på kort tid gått från ett par spelningar i månaden till full spelplan och målet är satt – att bli ett dansband att räkna med. Med tydlig ambition, nytänkande men också varsamt bevarande av dansmusiken satsar Voize nu för fullt. Och danspubliken har redan gett högsta betyg till bandet.

Vinnarna i kategorierna Årets dansband och Årets låt röstades fram av dansbandspubliken och pengarna som samlades in genom omröstningen går till Radiohjälpen. Det blev totalt 109 165 kr.

Pressbilder på Guldklavenvinnarna: Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio http://stinagullander.com/sgbwh/guldklaven/ 

Om Guldklaven För sextonde året i rad arrangeras musikpriset och galan Guldklaven i ett samarbete mellan Sveriges Radio, danstidningen ”Får jag lov” och musikfestivalen ”Dansbandsveckan i Malung”. Vinnarna röstas fram av en jury tillsammans med svenska folkets röster.

För mer information, vänligen kontakta:

Diana Thylin, Guldklaven-juryns ordförande
0708-33 60 75

Thomas Deutgen, programledare/producent
070-324 63 75

Leif Eriksson, exekutiv producent
leif.eriksson@sverigesradio.se  
073-056 71 13