Nytt DNA-svar om Jannica Ekblad

Ulf Olsson som dömts till livstid fängelse för morden på tioåriga Helén Nilsson från Hörby och 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö för 16 år sedan kan nu också knytas med hjälp av ny DNA- teknik till Jannica Ekblad. Det meddelade chefsåklagare Pär Andersson idag.

Det oväntade beskedet kom från det engelska rättsmedicinska laboratoriet, National Laboratory of Forensic Science i Birmingham i England, som under lång tid försökt få fram DNA ur den sperma som hittades i Jannica Ekblads döda kropp.

Försöken har flera gånger misslyckats men under våren har man med hjälp av ny teknik fått fram en DNA-profil ur sperman och den stämmer överens med Ulf Olsson.

Precis som med det DNA-prov som knyter Ulf Olsson till Helén Nilsson är säkerheten med det nya DNA-provet 1 på 43 miljoner att det skulle kunna vara nåfgon annans DNA som hittats. 

Den nya DNA-träffen får betecknas som en stor framgång för åklagaren nu då målet tas upp i hovrätten om drygt en vecka. Bevisningen vad gäller Ulf Olssons skuld i mordet på Jannica Ekblad har bedömts som betydligt svagare än den DNA-bevisning som funnits mot honom för mordet på Helén Nilsson.