BORÅS/GÄVLE

Sista dagen i rätten för misstänkta kidnappare

1:46 min

I Gävle tingsrätt hålls idag slutplädering mot de personer från Sjuhärad som misstänks ha kidnappat en 22-årig man i Borås och tvingat honom till Gävle där han spärrats in och misshandlats svårt. 

Två män och en kvinna anklagas för människorov och en man för medhjälp till samma brott.

Motivet till bortförandet var att 22-åringen som också tillhör samma krets hade angett en bekant för polisen. Det säger hans målsägarbiträde, Mia Sandros:

– Min klient har utsatts för misshandel av en bekant till det här gänget. Sedan har han helt enkelt gått och anmält det för polisen, förklarar hon.

Bröt en oskriven regel

Så får man inte göra i kriminella kretsar och 22-åringen har i rätten berättat hur han straffas för det genom att den 23 april med våld och påtryckningar tvingas köra från Borås till Gävle, där han spärrats in i en lägenhet och misshandlats på ett tortyrliknade sätt. Han var illa åtgången och skräckslagen när han den 25 april lyckades smita, berättar ett åklagarvittne i rätten:

– Han var blodig på ansiktets ena sida och hade även märken på ryggen.

22-åringen lever farligt

22-åringen har alltså riktigt kännbart straffats för att ha golat, tjallat eller skvallrat på medlemmar ur hans egen kriminella krets och nu tar han på nytt samma risk! Bara om domstolen går på åklagarens linje och dömer ut stränga fängelsestraff för människorov kan han känna sig trygg igen, konstaterar Mia Sandros:

– Det är svårt att veta vilken konkret hotbild som finns mot honom, men det är klart att han hoppas att de nu misstänkta ska dömas för det de nu har gjort, menar hon.

Åtalet riskerar att spricka 

Kidnapparnas advokater tror dock inte att domstolen köper åklagarens anklagelser om människorov. 22-åringen ska av en knivbeväpnad 27-årig kvinna från Boråstrakten tvingats köra sin bil till Gävle, men har på vägen till och med kunnat ta sig tid att gå och handla olja på Biltema. Det kan omöjligt kallas "människorov" säger kvinnans försvarare, Bollnäs-advokaten Karl-Gösta Myhrberg:

– Nu har han ju själv medgett att han varit ute ur bilen och handlat olja och min klient har berättat om flera ofta långa stopp på vägen då 22-åringen haft alla möjligheter att "dra iväg". Det försvagar naturligtvis åklagarens argument, konstaterar han.