Svenskt guld efter suverän spurt

5:51 min

Elise Malmberg vann överraskande finalen på 400 meter häck efter ett mycket starkt upplopp i U23-EM.

– Jag grävde långt ner i Brobygruvan där och tog fram allt jag hade, bara körde enda in i kaklet, säger 19-åringen efter finalloppet.

Det var en lycklig och fortfarande lite chockad Elise Malmberg som Radiosporten nådde på telefon i Tallinn efter den urstarka insatsen i EM-finalen på 400 meter häck.

– Den senaste timmen har bara varit helt crazy, att springa runt med svenska flaggan och höra nationalsången är sådant man drömt om sedan man var liten, det känns fortfarande inte som att jag har fattat det trots att jag står här med guldmedaljen, säger Elise Malmberg.

Elise Malmberg öppnade finalen i ett kontrollerat tempo och var ganska långt efter täten in på upploppet, men knappade in meter efter meter och efter den sista häcken kämpade hon sig förbi danskan Stina Troest som blev tvåa.

– Jag hade ändå bana tre så jag såg de andra bra, så jag tänkte att jag skulle hänga på hyfsat bra så jag ändå var med på slutet och så vet jag att jag har en bra spurt, så jag förlitade mig på den helt enkelt. Sen när vi kom över sista häcken så kände jag väl att det är ju medalj här det kan bli guld så då kände jag ingen trötthet utan det var bara att köra, säger EM-guldmedaljören.

Vad har du för pannben egentligen?

– Ja det är nog ganska starkt, av stål har Karin Torneklint (förbundskapten reds anm) sagt.

Elise Malmbergs tid, 55,88 är ett prydligt personligt rekord. Hennes tidigare personbästa var från lag-EM tidigare i sommar då hon sprang på 56,06 och klarade då också kvalgränsen till VM i augusti.

En annan som laddar för VM i augusti, Khaddi Sagnia, slutade på en fjärde plats i en mycket jämn längdhoppsfinal. Sagnias längsta hopp 6,64 var fem centimeter från brons och nio centimeter från tyskan Malaika Mihambo segerhopp. 

Tiokamparen Fredrik Samuelsson skulle inte ha något med medaljerna att göra enligt statistiken inför U23-EM. Men Samuelsson öppnade med personbästa i både 100 meter och längd under den första dagen och fortsatte att rada upp fina resultat. Inför avslutande 1500 meter hade han chans på bronset men slutade sammanlagt på en femte plats med ett nytt personbästa med 7884 poäng.