Rättegångsstart för skotten i Kronogården

1:00 min

Idag började rättegången mot de tre männen, 18-25 år gamla, som misstänks vara inblandade i skottlossningen på Kronogårdstorg i Trollhättan i maj tidigare i år.

Enligt åklagaren ska de tre ha varit vänner, men sedan har det skurit sig och 18-åringen och 21-åringen har stått i skuld till 25-åringen. De tre ska ha stämt träff på torget för att göra upp, och ett bråk har slutat i skottlossning mellan 18-åringen och 25-åringen.

21-åringen ska ha gjort sig skyldig till grovt olaga hot genom att uppmana 18-åringen att skjuta. Ingen av de tre misstänkta skadades men en kula ska ha snuddat vid en person som också befann sig på torget. Det fanns också flera andra personer i närheten.

Mannen som träffades av kulan skadades inte allvarligt, men yrkar på ett skadestånd på 15 000 kronor då han mått mycket dåligt psykiskt en tid efter händelsen.

Åklagare Patrik Stintzing har under måndagen lagt fram sin version av händelseförloppet och den skriftliga bevisningen, som innehåller bland annat vittnens mobilfilmer, avlyssnade telefonsamtal, upphittade hylsor från kulor, bilder på skottskador och vittnesmål. Man hörde också två vittnen och de misstänkta.

Två av männen är bland annat åtalade för försök till mord, vilket kan leda till mellan sex och sju års fängelse. Grovt olaga hot kan ge fängelse i sex månader upp till ett år.

Alla tre nekar till brott, men säger att de befunnit sig på platsen.

Cirka 10 anhöriga är på plats som åhörare vid rättegången och det är känslosamt i salen till och från.