Dålig tillgänglighet på många av Sörmlands badplatser

1:20 min

Få badplatser har gjorts tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, visar en ny rapport från assistansföretaget Humana i samarbete med hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Badplatserna i Sörmland är inte tillgängliga för alla. I fyra av fem kommuner i landet är inte ens hälften av badplatserna tillgängliga för alla.

Eskilstuna har flest badplatser i Sörmland som är tillgängliga för alla, enligt en enkät från organisationen Humana som skickat ut och fått svar från fyra av länets nio kommuner - Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm och Trosa.

I enkäten har kommunerna själva fått betygsätta hur stor andel av badplatserna som är tillgängliga för alla. 

Eskilstuna har då svarat att mellan 50 och 74 procent av baden är tillgängliga, medan Katrineholm och Trosa svarat att tillgängligheten ligger mellan 25 och 50 procent.

Sämst är Nyköping där bara mellan en och 24 procent av de kommunala baden är tillgängliga exempelvis för en person som använder rullstol.

– Det är tråkigt, för man får inte vara med sina vänner, och de får ha roligt medan en annan sitter och tittar och väntar tills de är färdiga, säger Oskar Stenberg från Eskilstuna, som själv använder rullstol. 

Matz Wahlkvist, ordförande för Riksförbundet för barn och ungdomar med rörelsehinder i Sörmland, säger att kommunerna har dålig kunskap om hur de ska bygga för att göra offentliga platser tillgängliga för alla.

Undersökningen har, förutom badplatser, även tittat på ett antal andra områden, som skolgårdar och webbplatser. Katrineholm är den kommun i Sörmland som har bäst tillgänglighet totalt sett.

Katrineholm hamnar på sjunde plats bland de 164 kommuner som har svarat.

Eskilstuna, som enligt underökningen har störst andel tillgängliga badplatser i länet, kommer tätt efter på åttonde plats totalt sett.

Trosa ligger betydligt längre ned, på 39:e plats och sämst i länet av de kommuner som svarat var Nyköping på 114:e plats.