
Svarta löner och sextrakasserier – tuff situation för länets sommarjobbare
Sextrakasserier, långa arbetspass och svarta löner till ungdomar som svenskmärker spanska jordgubbar. Situationen är fortfarande tuff för många sommarjobbare här och i grannlänen.
Lina Jonsson är ungdomshandläggare på LO-distriktet Sydost. Hon berättar att en av sommarjobbarnas uppgift är att märka om spanska jordgubbar.
– På morgonen levereras massor av jordgubbar till sommarjobbaren. De här jordgubbarna ligger i spanska förpackningar. Då får sommarjobbaren packa om dem och lägga dem i förpackningar där det står "svenska jordgubbar" i stället, säger Lina Jonsson.
Lina Jonsson berättar att sommarjobbarna hela tiden hotas av arbetsgivaren som säger att någon kan komma och ta deras jobb.
– Man har inte fått något anställningsbevis, man jobbar elva timmar utan rast och det är ett tufft arbetsklimat.
Många arbetsgivare sköter sig bra men det finns alltså de som inte gör det. Vecka 26 var LO:s ungdomshandläggare ute och tittade på hur arbetsgivare i Kronobergs län sköter om sina sommarjobbare. Under veckan hittade LO ett trettiotal fall där arbetsgivaren bryter mot arbetsrättsreglerna, bland annat sextrakasserier, svarta löner och sms-anställningar.
– Jag vet tyvärr att det finns ett mörkertal i det också, att det egentligen är många fler, men att inte alla vågar samtala med oss. Ibland så är ju chefen i butiken samtidigt, säger Lina Jonsson, ungdomshandläggare på LO-distriktet Sydost.
I Jönköpings län har facket hittat cirka 100 fall där LO anser det är ett brott mot arbetsrättsreglerna. De har mött runt 600 sommarjobbare.
Det finns även här i länet indikationer på hur sommarjobbare fått lägga över jordgubbar från andra länder till svenska kartonger. Det har också handlat om anställningskontrakt, arbetsgivare som på frågan om anställningskontrakt säger "vi sysslar inte med sånt här".
Men även svarta pengar framför allt när det handlar om jordgubbsförsäljare. Solskensavtal där man får jobb bara när solen skiner. Felaktiga löner, och 10-11 timmar långa arbetsdagar. Sommarjobbare som måste ta med kassan om de ska gå på toaletten.
Det finns också de som blivit hotade med att om de blir av med bär, så får de stå för kostnaderna själva. Det finns också de som har tvingats ha pengarna hemma vilket bryter mot arbetsmiljöverkets regler om att de inte får frakta pengar. Det är arbetsgivaren som ska sköta det.