Alling: Nu återstår mangling på hemmaplan

5:48 min

Eurozonen och Grekland har nått ett avtal efter 17 timmar av förhandlingar. Fortfarande återstår mycket innan parterna är hamn.  Båda har fått kompromissa och på hemmaplan lär det bli en häftig diskussion om innehållet i avtalet, berättar vår Tysklandskorrespondent Daniel Alling.

Går det att säga vem som är vinnare och förlorare i den här förhandlingen? Är det Merkel som fått igenom sina krav?

– Nja. Hennes mål var att få igenom principen att man får låna väldigt många miljarder om man också genomgår reformer. På så sätt har hon vunnit den här förhandlingen men hon har också tvingats backa på flera plan, säger Daniel Alling och fortsätter:

– Bland annat privatiseringsfonden (där grekiska tillgångar till ett värde på 50 miljarder ska in i en särskild fond), där har Tyskland uppenbarligen fått backa och där har grekerna fått in mer tillväxtsinitiativ, det är en tydlig kompromiss (12,5 miljarder ska användas för att få igång den grekiska ekonomin. Merkel ville att alla 50 miljarderna skulle användas för att betala av Greklands skulder).

Men båda uppfyllde åtminstone sina viktigaste mål: att ha Grekland kvar i eurozonen.

– Sedan till vilket pris och om det här kommer att funkar, det är en annan fråga.

Nu återstår en hel tragglande och debatt på hemmaplan för både Merkel och Tsipras, men de är stryktåliga, förklarar Daniel Alling

– De båda har så starkt politiskt kapital på hemmaplan så de kan ta emot en del kritik, säger Daniel Alling.