Prisregn över skånsk dansbandsmusik

4:53 min

Många skåningar har haft anledning att fira efter utdelandet av Guldklavenpriserna vid den stora dansbandsveckan i Malung i Dalarna. Bland annat tog Sannex hem titeln som årets dansband för andra året i rad.

– Jag är väldigt förvånad. Förra året var vi nominerade tillsammans med Streaplers och Arvingarna. Då kände jag spontant att "detta räcker". Men att vi dessutom vann och sedan blev nominerade i år igen, det är för bra för att vara sant, säger Andreas Olsson, sångare i Sannex.

Vad är det ni gör som gör att ni får priset igen?

– Jag tror att folk gillar förändringarna vi har gjort. De tycker det är roligt med band som jobbar för branschens framtid och hittar på nya saker. Det kan handla om hur man spelar, hur man ser ut på scen eller hur man för sig i media, säger Andreas Olsson.

Sannex kommer ursprungligen från Uppsala. Andreas Olsson är själv från Skåne och han berättar att bandet känner en viss geografisk splittring över var man hör hemma.

– Jag är skåning och bor i Beddingestrand, men det gäller inte resten av bandet. Jag hade gärna önskat att man bara kunde sagt att "vi är fram Malmö, punkt slut". Men så är det inte, säger han med ett skratt.

– Vi brukar säga att vi är från Skurup eftersom vi har företagssätet där, tillägger han.

Nu väntar en intensiv sommar med många spelningar. Semester blir det först framåt hösten.

– På ett år gör vi runt 150 spelningar. Vi kör på nästan varje dag under sommaren, säger Andreas Olsson.

I kategorin Årets låt blev det skånsk vinst med Hasse Anderssons Guld och gröna skogar.