GÄST I P4 SOMMAR

Aaron Israelsson startar gatutidning för hemlösa i Rumänien

13 min

Aaron Israelsson lämnar posten som chefredaktör på tidningen Faktum för att istället flytta till Bukarest och starta en gatutidning för hemlösa.

Aaron Israelsson bor idag i Göteborg. Han är journalist och avgående chefredaktör för tidningen Faktum, som han nu lämnar för att flytta till Bukarest och starta gatutidning för hemlösa.

–Jag tar med mig en del pengar från en stiftelse och privatpersoner, och tanken är att det ska räcka att starta upp tidningen. Det kommer att ta ungefär ett år. 

Engagemanget för fattiga och hemlösa föddes tidigt. 

–Min pappa är gammal socialarbetare. Han tog med mig på resor till London när jag var liten och vi gick och kollade på misären. Lite social turism, men med allvar i botten. 

Han har starka band till landet han nu flyttar till, eftersom han är uppvuxen med en mamma och mormor som kommer ifrån Rumänien och han pratar språket- även om det där med att skriva är en svaghet. 

–Tidningen kommer att drivas av rumänska journalister som har språket på ett annat sätt än jag och som kan samhället. Mitt bidrag blir inte främst pennan.

Vad har du fått för reaktioner?
–Det är blandat. Övervägande positiva. Men min mamma är dödligt orolig och tror att det kommer att gå åt helvete... Hon lämnade Rumänien 1972 och lovade sig själv att aldrig återvända. Hon är lite skeptisk, i likhet med många utlandsrumäner som lämnat landet av en anledning.

Vad säger de du känner i Rumänien?
–Det beror på vem man frågar. Fördomarna är massiva, inte minst gentemot romer och fattiga människor. Men bland yngre rumäner är det ofta ganska positivt.