Friidrott

Friidrottsframgångar i länet inspirerar unga idrottare

1:25 min

Friidrotten blomstrar i länet och många länsfriidrottare har nått stora framgångar den senaste tiden.

En av länets framtidshopp i friidrott är 17-åriga mångkamparen Emelie Nyman Wänseth från Frösön som i veckan tävlar i ungdoms-VM i Colombia.

--Jag tror att det inspirerar flera unga att börja med friidrott eftersom de ser att även vi uppe i Norrland kan lyckas.

Emelies klubbkamrater i Östersund GIF värmer upp inför kvällens träning på Hovvallen i Östersund. En av dem är snart 17-åriga Linnea Carpenter som hållit på med friidrott sedan hon var sju år.

– Det är en otroligt bra sport och det är så mångsidigt. Du kommer alltid hitta något som passar eftersom det finns så pass många grenar.

Det går bra för friidrotten i länet, Erika Kinsey som tävlar från Trångsvikens IF hoppade sig till en VM-biljett, släggkastaren Love Litzell från Östersund tävlade i U23-EM förra veckan och hans bror spjutkastaren Simon Litzell är bäst i världen i sin åldersgrupp och det har gett ringar på vattnet. Fredrik Lindberg är tränare i ÖGIF och själv gammal friidrottare.

– Jag ryser i hela kroppen för det är så otroligt häftigt att det går bra. Att de här tjejerna och killarna som lagt tusentals timmar på träning både vintertid inomhus och sommartid utomhus lyckas, det blir något helt annat, det blir ett annat driv. Man ser i ögonen på dem hur roligt det är.