Nilla Fischer om ”puckot Blatter”, Sundhage och rödbetsjuicen

6:05 min

Landslagsstjärnan Nilla Fischer, 30, berättar om besvikelsen och ilskan efter misslyckandet i VM och riktar skarp kritik mot mansnormen inom fotbollen.

– Helvetes j-la skit-VM, exakt så känns det nu.

Så inledde Nilla Fischer sitt sommarprogram i P1 tidigare i dag (måndag 13 juli).

Fotbolls-VM i Kanada blev ju ett misslyckande för Nilla Fischer och det svenska fotbollslandslaget, och det började ju minst sagt krampaktigt i öppningsmatchen mot Nigeria, trots ledning med 2-0 efter den första halvleken.

– Vi fick kramp. Så här i efterhand känns det nästan komiskt. Under vårt nästa anfall stod jag och gallskrek till Pia (Sundhage) att jag hade kramp.

– Du förbereder dig så j-kla noga inför ett mästerskap. Vi satt och kämpade i oss svinäcklig rödbetsjuice för att den skulle förbättre syreupptagningsförmågan. Den rödbetsjuicen var det ingen som drack efter Nigeria-matchen.

Nilla Fischer berättar om den stora besvikelsen hon känner efter det misslyckade VM-slutspelet. En av förklaringarna kan vara att ledartyperna saknades i VM-laget. Efter den tredje raka oavgjorda matchen i gruppspelet samlades spelarna i en ring. Men ingen sa något, enligt Fischer.

– Det var totalt knäpptyst. Ingen sa något, alla tittade bara ner i gräset. Det var ingen som tog tag i situationen.

30-åriga Nilla Fischer riktar också viss kritik mot Pia Sundhage, och då handlar det om deras första möte hösten 2011, då Sundhage är nytillträdd svensk förbundskapten.

– Under Pias första möte med oss var en av hennes huvudpunkter "times are changing". I mitt fall betydde det att jag inte var kapten längre. det var en riktigt dålig överraskning. Jag visste inget före mötet, utan Pia annonserade det där och då. Det tog hårt att inte få veta någonting i förväg.

Men ännu kraftfullare kritik riktar Fischer mot den mansnorm som fortfarande råder inom fotbollen.

– Fifa styrs av Sepp - detta pucko - Blatter, som bland annat har föreslagit att vi damer ska spela i mer feminina kläder. Tajtare shorts till exempel. I sverige i dag så "höhö-ar" 16-åriga grabbar åt damfotbollen och dess utövare. Det är inte bara hån, det är också hat.

– Vi befinner oss i mannens revir, i mannens sport, i fotbollen. Den ska skyddas till varje pris. Inte konstigt att statistiken visar att fler flickor än pojkar hoppar av fotbollen. Vad händer med barnen i Sepp Blatters värld?