Nunasvaara

Provbrytningar efter grafit i Nunasvaara

1:57 min

Just nu håller det australienska företaget Talga Resources på att provbryta efter grafit i Nunasvaara utanför Vittangi. Detta påverkar Talma sameby, som har sina betesmarker och renskötsel i området. 

Aslak allas från Talma Sameby, tycker att dialogen mellan företaget och samebyn hittills fungerat bra.

- Jo, den har väl varit bra. Vi har haft kontakt från första början, fast vi har olika syn. Vi har sagt från första början att vi inte är intresserade av en gruva och dom vill ju starta en gruva, säger Aslak Allas från Talma sameby.  

Enligt företagets vd Mark Thompson är det en stor grafitfyndighet på flera ton med en hög grafithalt. Förhoppningen är att utvinna materialet grafen, som är det starkaste materialet som hittills mätts upp. Grafen kan få samma genombrott som aluminium och plast, säger Mark Thompson.

Talma sameby har varit involverande i projektet och Gruvföretagets vd Mark Thompson tycker att dom har en bra relation.

- Vi har en bra relation, vi har gjort allt som dom ha velat och vi har inte upptäckt några problem hittills. Vi kommer förhoppningsvis göra så att alla blir nöjda, det är målet, säger Mark Thompson. 

Företaget kommer använda sig av en ny sågteknik, som sågar ut block från berget och genom elektricitet så kommer grafiten lossna från det resterande malmet. Så det kommer varken ske sprängningar eller borrningar, säger Gruvbolagets VD. Han menar också att företaget är beredd att anpassa sig efter samebyn och renskötseln i området.

- Om någonting behöver förändras eller om någon hittar något problem som går att göra någonting åt så kan vi göra det nu. Men vi har en bra relation och jag vill tro att dom ser oss som en av de bättre aktörerna, säger Mark Thompson. 

Om det blir en gruva i framtiden så kommer Talma sameby behöva rätta sig efter företaget och renskötseln kommer påverkas ännu mer, och då kan samarbetet komma att försämras.

Har det fungerat bra mellan företaget och samebyn?

- Ja, än så länge så fungerar det bra. Men börjar dom med koncentionsarbeten och sånt och startar upp en en riktigt gruva då blir det nog lite värre med samarbetet kan jag tro. Vi är ju emot en gruva och dom vill ju ha en, Aslak Allas från Talma sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio