Översvämningar efter skyfallet

1:17 min

Det kraftiga åskovädret med skyfall orsakade vid lunchtid på måndagen problem i och runt Kalmar. Tusentals elabonnenter blev utan ström, fjärrvärmeledningar lade av och brunnar, källare och vägar översvämmades. 

I samband med skyfallet fick räddningstjänsten larm om översvämningar i fastigheter i bland annat Dörby, Smedby och på Falkenbergsvägen i Kalmar. 

I ett första skede blev 6 000 elabonnenter av med elen. 

Kalmar energi hade problem med sin fjärrvärmeanläggning Draken i Kalmar. Knappt 3 000 fjärrvärmekunder påverkades av detta under en och en halv timme. 

Vid Scandic Hotell i Kalmar fungerade inte kommunens pumpar på grund av strömavbrottet efter skyfallet så det blev översvämning vid entrén. Hotellchef Jenny Eriksson hade fullt upp med att skjutsa hotellgäster mellan entrén och parkeringen:

Kalmar vatten har också haft en hektisk dag då ett 20-tal fastighetsägare fått översvämningar i sina hus, berättar Jörgen Madebrink, vd.

Under eftermiddagen har räddningstjänsten i Kalmar hjälpt till med att pumpa upp vatten i sju, åtta hus i Smedby utanför Kalmar.

Vid Norra vägen i centrala Kalmar var bitvis helt översvämmad och många av bilarna tvingades plöja sig fram genom ett par decimeter vatten.