Konstbråk på Öland, konstnären rev hela verket när det skulle flyttas

1:21 min

Ett konstbråk har brutit ut på Öland. När ett konstverk som störde folkmusiker skulle flyttas så blev konstnären Oscar Guermouche rasande och rev själv verket.

- Det här var droppen, jag var ganska irriterad. Det här är ett väldigt kärt verk för mig, säger Oscar Guermouch.

Konstverket är en installation utformad som en barriär och ingår i Oscar Guermouches projekt Tredje generationen. Där resonerar han kring självbilden och hotbilden, vi och dom, försvar och angrepp. Det invigdes under midsommarhelgen och var tänkt att stå till slutet av sommaren. Men efter att Ölands museum Himmelsbergas styrelse beslutat att verket skulle flyttas från kaffestugegården, så vägrade Oscar och rev istället det platsspecifika verket.

- De kunde inte hantera det här verket, så det var ett försök att rädda det här verket, menar Oscar.

Iréne Larsson , ordförande på Ölands hembygdsförbund som äger Himmelsberga museum säger till Kulturnytt att det inte handlar om texterna som står på verket utan att barriären är iögonfallande högt och stänger ute scenen där folkmusikerna uppträder. Hon kan delvis förstå Oscars reaktion, men menar också att han borde varit tydligare från början med att han ville provocera och att verket skulle bli så högt.

Maria Lindmark som är Himmelbergas verksamhetschef beklagar det som hänt.

- Jag tycker att man skulle ha tydliggjort för den här folkmusikkommittén att de är hjärtligt välkomna att genomföra folkmusikdagen, men vilken konst som visas på Himmelsberga det är inte deras beslut att fatta.