
Greklands lån fick fart på börsen
Börserna i Europa och Asien tog ett rejält skutt efter beskedet om Greklands nödlån, men ledande svenska börsanalytiker är tveksamma till om krisen verkligen är över.
Den europeiska marknaden har tyngts hela året på grund av oron över en eventuell Grexit, ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet.
Efter måndagens besked om ett nytt nödpaket, och premiärminister Alexis Tsipras försäkran om att grekerna inte skulle lämna euron så reagerade också börsmarknaden. Börserna tog ett rejält skutt uppåt, för att sedan plana av.
I Tyskland så steg DAX med 1,2 procent, medan CAC-40 i Frankrike gick upp med 1,6 procent. Även Stockholmsbörsens kurs steg med drygt en procent.
– Det är en uppenbar effekt av att man tror att det finns en Greklandsöverenskommelse. Om det är riktigt eller inte är svårt att säga, det är ju mycket kvar innan uppgörelsen är färdig. Men man kan se att det skapat en lättnad, säger Anders Roslund, aktieanalyschef på Swedbank.
Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank har liknande tankar.
– Är det en sak jag är säker på så är det att krisen inte är över. Det återstår otroligt mycket svåra frågor innan vi kan vara säkra på att Grekland är kvar ens ett halvår i euron, säger han.
Även i Asien gick börserna uppåt. Tokyobörsen gick upp med 1,6 procent, och även börserna i Sydkorea, Hong Kong och Shanghai gick upp mellan 1,5 till 2,4 procent.
Den lägre tillväxttakten i USA och Kina är också ett skäl till en försiktigare syn på den global tillväxten, menar Anders Roslund. Och oron över Grekland har också bidragit till en försiktigare syn på tillväxten.
– Vårt scenario är att tillväxten tar fart i Europa men ju längre tid oron för en Grexit fortgår skadar det självklart aktiemarknaden.
Eurokursen gick upp något på morgonen, för att sedan falla tillbaka igen under dagen.
En annan sidoeffekt av det grekiska nödlånavtalet var att kryptovalutan bitcoin föll med nio procent ned till 282 dollar. Bitcoin hade under en tid ökat i värde, som en konsekvens av den grekiska krisen.