Hamnen säljs till vrakpris

1:34 min

Narviks Hamn är på väg att köpa Northlands utskeppningshamn i Narvik från konkursboet. Man har redan köpt byggnaderna på området och förhandlar just nu med konkursboet om att även köpa kajen och skeppslastaren.

Hamndirektören Rune Arnöy menar att detta är en mycket bra affär för Narviks hamn. Han säger att han är övertygad om att det även i framtiden kommer skeppas malm från norra Sverige ut i världen, via hamnen i Narvik.

– Hela området Kiruna-Gällivare-Pajala är ett rikt malmområde med den typen av mineral som hela världen vill ha för att kvalitén är så god. Vi är helt övertygande om att det kommer i gång med en trafik mot oss igen, säger Rune Arnöy.

Det kostade Northland Resources miljardbelopp att bygga hamnen i Narvik, och nu kan Narviks Hamn köpa anläggningen för en bråkdel av det. Enligt Rune Arnöy finns det ett stort intresse från marknaden att använda sig av Northlands utskeppningsanläggning.

– Det är en bra affär för oss. Nu kan vi säga till alla aktörer som knackat på vår dörr den senaste tiden att det finns en färdig anläggning, färdig att använda.

Trots att Narviks Hamn nu köper anläggningen av Northlands konkursbo så menar Rune Arnöy att man inte stänger några dörrar för eventuella transporter från Pajalagruvan i framtiden.

– Men vi räknar inte med att det kommer igång någon verksamhet där i år men förhoppningsvis nästa år, allt beror såklart på järnmalmsprisets utveckling.