Skyltar vilt och tätt i Falkenberg

1:58 min

Sommartid är högsäsong för tillfälliga reklamskyltar men flera av dem är olagliga. Åsikterna går också isär om de förfular eller gynnar kommunen.

                                

Falkenberg är den halländska kommun som tillåter skyltning på flest platser. Här engagerar frågan, säger Niclas Brosved, en falkenbergare som gjort en miniundersökning om skyltarna på Facebook.

– Många tycker att skyltarna är viktiga för staden på sommaren. De lockar turister som får reda på vad staden har att erbjuda. Det är positivt för Falkenberg lever upp på sommaren och det behöver vi. Men det finns även folk som tycker att de förfular staden.

Det är väldigt mycket information, 15-16 skyltar på en kort sträcka?

– Ja, det är många som vill få ut sitt budskap. Det är en kort säsong och det gäller att suga pengarna ur turisterna, säger Niclas Brosved.

Det står alltså tätt med skyltar på de tio platser som Falkenbergs kommun har för tillfällig evenemangsskyltning. För att få sätta upp en skylt här ska den handla om just ett evenemang, man ska ha sökt tillstånd hos polisen, vilket kostar 700 kronor och sedan tar kommunen 2 500 kronor för skyltning i tre månader på alla tio platser. Men långt ifrån alla följer bestämmelserna, säger gatuchefen Linda Larsson.

– Vi har problem med olovlig skyltning. Det är både på de platser som är tillåtna, där man sätter skyltar utan tillstånd och det är skyltar på platser där det inte är tillåtet att skylta. Det blir skräpigt och de olovliga skyltarna är sämre skötta. De kan också sitta så att de skymmer sikten i korsningar och blir trafikfarliga.

För att få bukt med problemet kan striktare regler vara på gång i Falkenberg.

– Nu har vi ganska många platser och skyltarna får sitta uppe ganska länge. Vi håller på att titta över detta och jämföra med andra kommuner. Vi kommer att lägga ett förslag till politikerna i höst, säger Linda Larsson.

Även länets övriga kommuner brottas med vild reklamskyltning. I Halmstad finns sex platser där man kan få tillstånd att sätta upp evenemangsskyltar och sex fasta affischpelare. Här är planen att öka affischpelarna med fyra stycken för att klara trycket. Och i Kungsbacka pågår en stor utredning om hur kommunen ska organisera skyltningen framöver.