Brandkonflikten utökas

1:16 min

Idag utökar fackföreningen brandmännens riksförbund konflikten med arbetsgivarna. Facket vill få till bättre villkor för att fler ska vilja arbeta som deltidsbrandman - och de menar att förhandlingarna inte gått framåt.

Konflikten har hållit på sedan den 15e juni och 10 000 deltidsbrandmän har deltagit.

Uppsalas Brandchef Anders Ahlström säger att han inte vill kommentera utökningen av konflikten innan han hunnit gå igenom varslet med facket.

Brandmännens riksförbundet distriktsombudsman Magnus Sjöholm för Uppland berättar om vad utökningen kommer att innebära:

- Våra medlemmar kommer att jobba precis så mycket som schemat säger. Och då faller brandsverige ihop. Och det beror på att det är underbemannat och felorganiserat. När våra medlemmar jobbar precis som det var tänkt från början och inte jobbar extra - för man ska veta det att en deltidsbrandman har ingen övertidsersättning. Och när det här händer så kommer brandsverige att få enormt stora problem. Och det har vi redan sagt och det vet arbetssidan om men det duckar man för. Problemen som kommer hända är att det blir ju för få brandmän i brandbilarna.