Danska läkare positiva till utredning av HPV-vaccin

2:09 min

I Danmark välkomnar läkare beskedet att EU:s läkemedelsverk ska inleda en utredning om befarade allvarliga bieffekter av HPV-vaccin mot livmoderhalscancer.

Det handlar om några hundra fall där tonårstjejer en kort tid efter ha fått vaccin mot livmoderhalscancer har fått oförklarliga kramper, smärtor och svimningsanfall.

Jesper Mehlsen är forskningschef på Frederiksbergs sjukhus i Köpenhamn.

– De är invalidiserade, så det är hemskt. Alla har slutat med sin idrott och många kan inte gå i skolan, säger Jesper Mehlsen som är forskningschef på Frederiksbergs sjukhus i Köpenhamn.

En av dem är 14-åriga Amalie som blivit rullstolsburen och berättar för danska tidningen Politiken så här.

– Jag kan inte stå längre på benen och har väldigt ont.

Jesper Mehlsen och hans kollegor på Frederiksbergs sjukhus svimningsklinik har hittills konstaterat mer än 100 fall sedan 2013. Ytterligare några hundra har diagnostiserats på andra sjukhus, men totalt är det tusen som står i kö för att bli undersökta i Danmark.

Tre tjejer har hittills fått över fyra miljoner i ersättning för sina vaccinrelaterade biverkningar. Symptomen är svåra men diffusa. Förutom smärtor i armar och ben förekommer yrsel, svimning och sömnstörningar så kallad narkolepsi. Dessutom minnes- och koncentrationssvårigheter.

Jesper Mehlsen är glad att Europeiska läkemedelsverket, EMA, nu inleder en undersökning av de två HPV-vaccinen på marknaden som hittills getts till över 70 miljoner unga kvinnor.

- Vi har pressat på under minst ett år.

Europeiska läkemedelsverket säger att men att man inte vill ändra på sina rekommendationer och att nyttan hittills verkar överväga riskerna.

Jesper Mehlsens forskargrupp ska nu undersöka immunförsvaret, gener och hjärnan hos de insjuknade och hoppas ha ett svar inom ett år.

De misstänkta biverkningarna verkar främst drabba tjejer som idrottar hårt många timmar i veckan, en hel del på landslagsnivå.

Jesper Mehlsen råder tjejerna till viss försiktighet. Det handlar i Danmark om runt var tusende vaccinerad flicka, men de här problemen har inte rapporterats i Sverige.

Jesper Mehlsen vill absolut inte att det ska bli som i Japan där man också konstaterat fall och där rädsla nu fått vaccinationsgraden att gå ned från 60 procent till sex procent. Sprutorna skyddar mot livmoderhalscancer som är en sjukdom som kräver minst 100 danskors liv årligen.