Mjölkbonden om priserna: "Det är lätt att säga att det är Arlas fel"

1:27 min

Arlas låga mjölkpriser kritiseras av många svenska mjölkbönder. De säger bland annat att Arla medvetet försöker svälta ut de svenska gårdarna. Men Björn Cedergren i Vassmolösa tycker inte att allt kan skyllas på Arla. 

Björn Cedergren, som driver Christinelunds gård i Vassmolösa söder om Kalmar, menar att det är väldigt lätt att Arla blir slagpåsen i den stora krisen. 

– Du blir efter med skulder och med annat, då är det lätt att säga att det är Arlas fel. Men i efterhand kanske man kan säga att vissa affärer i Arla inte skulle ha genomförts, säger Björn Cedergren.

På Christinelunds gård försöker de i stället att blicka framåt och fokusera på det de själv kan göra i stället för att skylla allt på Arla.

I höstas valde Björn Cedergren att investera mer i gården och utöka produktionen. Något han tror är rätt väg för att ta sig ur svackan. Och stå starka när den är över.

– Då har vi full produktion när tiderna vänder. Vi har duktig personal och är duktiga runt omkring där vi har jobbat ihop ett visst kapital som vi kan använda nu. Men vi måste tro på framtiden och det är viktigt att jag som ägare visar att vi tror på det, säger Björn.

Men Björn Cedergren förstår frustrationen hos många mjölkbönder. Alla har inte lyckats överleva och fler kommer falla tror han.

– Det priset vi har är inte hållbart över tid, det är få eller knappt ingen som kan klara det över lång tid. Det här är ingen bra utveckling och vi måste kunna göra nyinvesteringar. Det är tråkigt att vi har gårdar som står tomma som är byggda för fem-sex år sedan, säger Björn Cedergren.

Det har bland annat framförts kritik mot Arla i Dagens Nyheter.