Dåligt häckningsår för ejdern

2:01 min

Enligt Måns Hjernqvist, tillsynsman på Lilla Karlsö, är årets häckningsresultat det sämsta sedan man började mäta 1971.

Honorna har varit utmärglade när de kommit iland och inte klarat att häcka, få ungar har kommit ut och många ejderhonor har har dött.

På de vita stenarna precis vid Lilla Karlsö strand, ligger flera bruna ejderkadaver. De är honorna, ådorna, som strukit med. När ådan häckar så lämnar hon inte boet utan svälter i en månad och vanligtvis brukar hon klara sig på de fettlager som byggts upp under vår-vintern.

Det var i våras, när fåglarna kom tillbaka till lilla Karlsö från Hollänska och danska vatten, som Måns Hjernqvist upptäckte att något var fel. Honorna påbörjade inte ens sin häckning utan låg i vattnet och försökte äta upp sig. Och de som började häcka fick avbryta eller så svalt de snart ihjäl. Eller blev lätta byten för havsörnen.

Ejderpopulationen runt Sveriges kuster har minskat kraftigt. På Lilla Karlsö började man inventera fågelbeståndet 1971 och Antalet ejdrar är ungefär samma som de närmsta åren, men antalet som häckat är betydligt lägre.

Ännu är det inte fastställt vad det här beror på. En teori som Måns Hjernqvist delar är att maten minskat i ejderns övervintringsområden på grund av mänsklig exploatering.

Clara Lowden
clara.lowden@sr.se