Jeroen Dijsselbloem omvald som eurogruppsledare

1:49 min

Vid sextiden på måndagen omvaldes nederländska Jeroen Dijsselbloem som ordförande för eurosamarbetet när euroländernas finansministrar samlades.

Detta sedan euroländernas stats- och regeringschefer i morse nått en uppgörelse med Grekland för att landet ska få tillgång till ytterligare ett nödlånepaket.

Men på vägen in till mötet sa Finlands finansminister Alexander Stubb att man inte ska gå händelserna i förväg; att nödlånepaketet faktiskt blir av är långtifrån självklart.

– Många har gått för snabbt fram, nödlånepaketet är helt beroende av de grekiska parlamentets beslut, sa Finlands finansminister Alexander Stubb.

Den hårt pressade grekiska premiärministern Alexis Tsipras måste få många av långivarnas villkor antagna av det grekiska parlamentet senast i övermorgon.

Det är en rad tuffa reformer av bland andra skattesystemet och pensionssystemet i utbyte mot ett lån på omkring 86 miljarder euro.

Sedan ska de nationella parlamenten i bland andra Finland och Tyskland rösta om saken.

Först därefter kan överenskommelsen slutförhandlas och det treåriga nödlånepaketet så småningom träda i kraft.

Finansministermötet ska också diskutera hur Grekland ska hålla sig flytande i väntan på att det här paketet börjar betalas ut, en sorts brygglån på omkring 12 miljarder euro fram till slutet av augusti.

Också de förhandlingarna kommer att bli tuffa, tror Alexander Stubb

– Det är få länder som har mandat att villkorslöst låna ut pengar till Grekland, sa Alexander Stubb.

Förutsatt att de nationella parlamenten säger ja till överenskommelsen kan Europeiska centralbanken sedan höja nödlånen till de grekiska bankerna, lån som bankerna behöver för att kunna betala ut den begränsade summa som grekerna just nu får ta ut.

Höjda nödlån skulle bana vägen för att de grekiska bankerna kan öppna igen, även om det kommer att ta ytterligare tid innan kapitalkontrollerna som begränsar uttag till exempel, lyfts bort.

Caroline Salzinger, Bryssel
caroline.salzinger@sverigesradio.se

Jacob Hederos
jacob.hederos@sverigesradio.se