#slutatafsa

Polisen: Att tafsa är ett brott

1:34 min

Att tafsa är ett brott som går under rubriken sexuellt ofredande och kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Men för att räknas som ett ofredande så ska den som blivit utsatt känna sig ofredad eller kränkt.

Monica Elmqvist, chef för relationsbrottsavdelningen på Kalmarpolisen berättar vad ett sexuellt ofredande kan innebära:

– Tafsning och sexuella ofredanden är samma sak för mig. Man blir utsatt för saker man inte vill, att någon tar på kroppen där man inte vill. Man ska känna sig ofredad och vi är väldigt olika, säger hon.

Att bli tafsad på är inget ovanligt, det kan förekomma överallt. På jobbet, i skolan eller ute på krogen. Och den som känner sig utsatt ska alltid känna sig välkommen att anmäla.

Många gånger läggs utredningarna tyvärr ner i brist på bevis, men det betyder inte att polisen inte har trott på personen som har anmält eller inte tar händelsen på allvar.

– Det är ord mot ord. Ingen har sett något, det har inte blivit något märke. Men det betyder inte att vi inte tror på den som har anmält. Ofta är det så att när vi inte kan ta vidare någonting så tror många att vi inte tror på den som har anmält. Men så är det inte, det finns bara inte bevis.

År 2014 kom det in 219 anmälningar om sexuellt ofredande i Kalmar län, men det är en rubrik som innehåller många olika typer av brott och inte bara tafsningar.

Monica Elmquist är övertygad om att mörkertalet är stort och att många inte vill anmäla:

– Jag tror att mörkertalet beror på att man helt enkelt känner sig kränkt, att man skäms.

Men även om man inte har något bevis, är det viktigt att anmäla?

– Man kan ju tänka så att om det är någon som tafsar så kanske den gör det på fler personer. Man kanske kan stoppa så att någon slipper det här. Sen kanske inte just det ärendet som du har anmält går vidare men det kan bli ett stopp på det och det är det vi vill.