Fåglar irriterar och skrämmer i Sala

1:38 min

De senaste veckorna är det många som har kontaktat Sala kommun med anledning av kajor och måsar. Fåglarna är nämligen ett problem för många som bor i Sala.

Känner du igen problemet? Berätta gärna i kommentarsfältet! 

– Det är både via telefon och folk som kommer in och klagar. Säkert fyra-fem stycken i veckan, och sen tar kontaktcenter emot ännu mer samtal än vad vi gör, säger Marie-Louise Asplund, som jobbar i Rådhuset i Sala.

Vad säger de?

– De klagar på att fåglarna låter illa, att de blir anfallna när de går i parken och stan. Gällande kajorna så kan man inte sitta och äta glass eller mat i stan utan att bli störd, säger Marie-Louise Asplund.

Fåglarna irriterar många Salabor, eftersom de smutsar ner, snor mat och går till anfall för att skydda sina ungar.

För personalen som jobbar i Rådhuset har detta varit ett stort problem. Där har nämligen en fiskmås boat och ibland har det hänt att en eller flera måsungar trillat ut boet och går omkring på innegården där personalen parkerar sina bilar och cyklar.

När personalen kommit för nära fågelungarna har de stora fåglarna gått till attack.

– Då kommer de och flyger rakt ner mot ansiktet, säger Marie-Louise Asplund till P4 Västmanland.

Är det obehagligt?

– Ja, det är obehagligt. Jag har till och med haft en kartong över huvudet för att de inte skulle ta mig när jag skulle rädda deras ungar.

Fåglarna är ett återkommande problem i Sala. I år har man skjutit runt 300-400 fåglar i kommunen och bara i centrum finns fem kommunjägare som fokuserar på kajorna och måsarna.

De hoppas på att kunna skjuta ännu fler - framförallt i centrum - men hittills har de dels varit begränsade av jaktförordningen, dels är det svårt att jaga i stan.

– Vi har haft någon topp uppemot 500-600, och dit ska vi igen tänker vi. Det gäller att få bort ungfåglarna, det är de som letar mat, säger Christer Gustavsson, kommunjägare i Sala.