Personliga assistenter badar inte längre gratis

1:25 min

Fram till juli i år kunde personliga assistenter kostnadsfritt följa med sina brukare till Sundsta badhus i Karlstad. Men det går inte längre, eftersom kommunen har nya riktlinjer som säger att alla besökare ska betala.

Det går att få tillbaka pengarna i efterhand av vård- och omsorgsförvaltningen eller den förvaltning som är ansvarig, vilket gör att assistenterna själva inte behöver stå för kostnaden, utan kan få den tillbaka från kommunen. Men Johan Öfverberg, som har en son som behöver assistans, vänder sig emot att det överhuvudtaget ska behöva kosta.

– Assistenterna är ju ingen kostnad för badhuset, de dricker inte upp vattnet eller någonting. De roar sig inte ens, de har fullt upp med att ta hand om min son. Det är tvärtom en intäkt eftersom in son går dit och badar, säger Johan Öfverberg.

Johanna Larsson, moderat ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstad, säger att hon är nöjd med de nya riktlinjerna, som gör att det blir lika för alla. Som exempel lyfter hon fram att Karlstads invånare nu inte längre betalar för personliga assistenter som kommer från andra kommuner och badar i Karlstad. Dessutom är varje intäkt viktig för badhuset.

– Badhuset går back och därför har vi till uppgift att spara in allt vi kan. Även om det kan verka som en liten kostnad i det enskilda fallet så är det väldigt många som vill få billigare. Släpper man på det minskar intäkterna på badhuset och då får Karlstads invånare betala ännu mer för badhuset.

Johan Öfverberg säger att det är bra om kommunen står för kostnaden, men att det inte är någon information han eller andra han känner som varit på badhuset fått reda på.

– Jag har ingen kontakt alls där för hur jag ska få ut pengar för badhusetbesök. Jag har inte fått någon information om det eller någonting, så jag vet inte hur det skulle gå till.

– Hur informationen kring det har gått till, det kan inte jag svara för, men det är så här att vi har inte haft de här tydliga riktlinjerna tidigare och det tycker jag har varit ett problem. Det är viktigt att samma regler gäller för alla, säger Johanna Larsson.