Jönköpings län

"Dövstumma" försöker lura dig på pengar

5:04 min

Personer som utger sig för att vara döva samlar in namnunderskrifter, sedan kräver de personerna på pengar.

Antalet bedrägerier ökar både i landet och länet. I förra veckan i Värnamo, samt i Jönköping vid A6, försökte olika personer få folk att ge dem pengar genom att hävda att de var döva. De sträcker fram en lapp att skriva på, sen kräver de en på pengar.

Pia Jakob var med om detta. Senast i söndags på A6 i Jönköping kom det fram en ung tjej med ett block där det stod att de ville ha påskrifter för ett centrum för döva och stumma. Då skrev hon sin namnteckning, sedan såg hon på pappret att det stod summor och att de också ville ha pengar av henne. Men hon hade bara kort på sig.

– Jag försökte förmedla att jag inte hade några pengar, men då pekade han mot bankomaten och ville att jag skulle gå dit och ta ut pengar.

Vet du fler som råkat ut för det här?

– Ja, jag vet flera. Och någon som skänkt pengar och känt sig blåsta.

Jag skänker gärna till behövande, men när de utger sig för att vara något de inte är så vet jag inte.

Sveriges Dövas Riksförbund har varnat för personerna och berättat att det inte är personer från deras förbund som gör på detta sätt.

Fotnot: Ordet dövstum är ett gammalt och förlegat begrepp som avskaffades i officiella texter i Sverige i mitten av 1950-talet. En person som inte hör är döv. Döva personers röstresurser är det mycket sällan fel på. Anledningar till att döva inte använder rösten, "pratar", är att de aldrig hört det talade språket, och inte har nytta av talat språk för egen del, och att teckenspråket som döva använder är ett visuellt språk. (Källa: Sveriges Dövas Riksförbund).

Lyssna på hur bedragarna går till väga i ljudklippet ovan!