Mot Los Angeles med äss i rockärmen

3:28 min

Handbollsspelarna Ricky Landgraff och Kim Nilsson är redo att leva ut drömmen - att få representera Sverige i Special Olympics Summer Games.

Nästa vecka åker ett 60-tal atleter till Los Angeles i USA för att delta i de internationella spelen för personer med en funktionsnedsättning. En av spelarna i handbollsslandslaget är stockholmaren Ricky Landgraff.

– Jag har laddat för det här i fyra år. I augusti förra året fick vi reda på att vi skulle få åka och har sedan dess tränat stenhårt. Det är en dröm, säger Ricky.

Special Olympics Summer Games arrangeras mellan 25 juli och 2 augusti och är det största eventet i Los Angeles sedan OS-spelen 1984. Spelen lockar 7 000 idrottare och 3 000 idrottsledare från 177 länder samt en väntad publik på 500 000 personer. USA:s presidentfrun Michelle Obama, artister såsom Stevie Wonder och Avril Lavigne, samt idrottsprofiler såsom Yao Ming och Michael Phelps kommer att närvara vid spelens invigningsceremoni.

– Det här är hur stort som helst, det går ju inte att beskriva säger Kim Nilsson som tillsammans med Ricky och andra spelare i laget kommer att ställas mot spelare från andra delar av världen.

– Vi har ingen aning om hur våra chanser ser ut. Vi vet ju ingenting om de andra lagen. Det går inte att hitta någon information eller se några klipp från deras matcher. De kan se hitta massor om oss vilket är lite skrämmande, men det gör ingenting, vi har några äss i rockärmen, säger Ricky.

Utöver de tävlande följer ett 30-tal ledare med till spelen i Los Angeles. En av de är Amanda Ferm.

– Det betyder väldigt mycket för familjemedlemar och anhörgia, att man visar upp att idrotten är inkluderande, att det faktiskt är möjligt för alla att spela handboll, bowling, friidrott eller någon annan sport. Det är mäkitgt, säger Amanda.