
Ny sand räddar stränderna i Ystad
Havet äter upp de skånska stränderna och i Ystad och främst på Löderups strandbad har det varit stora problem. Men med hjälp av 80 000 kubikmeter sand har kommunen nu börjat få bukt med problemet. För första gången sedan mätningarna började 1997 har den totala volymen av sand ökat.
– Vid Ystadbukten har vi ett klimat med mestadels västliga vindar så sanden rör sig västerut. Genom att lägga ut sand så kompenserar vi för den naturliga erosionen. Men klimatförändringarna gör att havet stiger så det gäller att ha tillräckligt mycket sand för att kunna möta förändringarna, säger Hans Hansson, professor i vattenresurslära.
Sanden tas från Sandhammar bank drygt två mil därifrån. På 15 meters djup ligger 1 miljard kubikmeter sand där det då och då sugs upp en i sammanhanget mindre mängd sand som sedan läggs uppe på stränderna. 2011 lade man ut ungefär 100 000 kubikmeter och förra året 80 000 kubikmeter. Det tar ungefär en vecka att lägga ut sanden och under tiden få besökarna hålla sig borta.
Hur mycket sand kan man hämta från banken?
– Vi tar mindre än det som tillförs rent naturligt så berget av sand växer trots att vi tar av det. Om vi pratar pengar så tar vi halva räntan och rör inte själva kapitalet. Men det är många andra platser runt om i Skåne som inte har en sådan här sandbank så det jobbar man hårt med.