Här sommartränar de svenska NHL-proffsen - och slalomstjärnan Hargin

9:58 min

Vem är egentligen mest vältränad, hockeyspelaren Gabriel Landeskog eller slalomåkaren Mattias Hargin?

Radiosporten besöker ett gym i Stockholm och en personlig tränare som lockar flera NHL- och skidstjärnor.

– Jag är faktiskt ruskigt imponerad av alla hockeyspelare vi kör med här. De är väldigt explosiva, på ett annat sätt än vad vi är. Det lär jag mig mycket av. Landeskog, han är riktigt bra tränad han, säger slalomstjärnan Mattias Hargin till Radiosporten.

29-årige Hargin har sedan förra sommaren börjat träna med den personlige tränaren Andreas Öhgren. En tränare som har hjälpt NHL-proffset Gabriel Landeskog med han sommarträning sedan flera år tillbaka.

– Vi har känt varandra i snart sex-sju års tid. Man vet vad man har att förvänta sig när man kommer hit. Han har utbildat sig själv och studerar för att hela tiden bli bättre. Jag tycker att träningen är grym, den får mig att känna mig bra på isen och den lyckas hålla mig någorlunda skadefri, säger Colorado Avalanches svenske lagkapten Gabriel Landeskog.

Både Landeskog och Hargin betonar att Andreas Öhgrens träningsmetoder hjälper dem att förebygga skador.

– Jag gillar hans tankesätt. Jag har haft problem med ryggen under flera år och han (Andreas Öhgren) har hjälpt mig att känna mig att bli mer skadefri. Jag är starkare i ryggen och är mer rörlig, säger Hargin.

Vad säger den personlige tränaren själv, 40-årige Andreas Öhgren, vad i hans träningsfilosofi lockar svenska ishockeystjärnor som Gabriel Landeskog, Niklas Kronwall, Johnny Oduya, Rikard Rakell med flera?

– Att bli bättre i den idrott man håller på med, det går inte uttrycka det enklare än så. Är du slalomåkare måste vi se hur är krafterna i slalom, hur fungerar den sporten? Då måste jag vara stark i de vinklarna jag hamnar i. Både slalom och ishockey är väldigt explosiva.

– Kant i is gäller ju för båda två egentligen. Det är bara det att hockey pågår under längre tid, men annars är det ganska mycket samma tänk på båda sporterna, säger Öhgren.

Öhgren lägger ner väldigt mycket tid på sitt jobb som personlig tränare, han vill bli bäst helt enkelt. Och det kanske inte är så klonstigt, när hans egen hockeykarriär förstördes alltför tidigt på grund av skador.

– Jag har alltid haft inställningen att jag vill bli bäst på det här, jag vill träna de bästa. Och ska jag träna de bästa så måste jag vara bäst. Jag jobbar väl ganska... jämt. Och pluggar väldigt mycket.

Frågan är då om Andreas Öhgren vill säga vem som är mest vältränad, Gabriel Landeskog eller Mattias Hargin?

– Haha, du försöker komma åt den... Det är ju två olika sporter, "Gabbe" har ju tränat med mig sedan han var 15-16 år. Vi gör vår sjunde sommar tillsammans och Hargin gör sin andra så...

Så Gabriel Landeskog alltså?

– Nä, jag vet inte. Båda två är extremt vältränade.