Här är den perfekta picknickmaten

Vilken är den bästa maten att ha med på picknick egentligen? Det kan Maja Ljung svara på!

Mini pizzor

Pizzadeg:
25 g jäst
2 1⁄2 dl ljummet vatten (37°)
2 msk flytande smör och rapsolja
1⁄2 tsk salt
6 dl dinkelmjöl

Topping:
Tomatsås ett tunt lager
Riven ost
Salami

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten. Blanda i smör, salt och mjöl och låt degen jäsa i 30 minuter under en bakduk och sätt på ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt och använd ett glas som mall för att få ut små mini cirklar med deg.

Bre ett tunt lager med tomatsås och strö på valfri topping och lägg in mini pizzorna i ugnen. Låt mini pizzorna vara inne i ugnen i 10 minuter på 200 grader och sänk sedan ungen till 175 grader och låt pizzorna vara inne i ytligare 5 minuter (håll ett bra öga på pizzorna då dem är väldigt små och alla ugnar är olika)

Tips: Om du vill göra det riktigt enkelt för dig så går det jättebra att köpa ett färdigt pizzakit.


Passionsfruktslemonad

4 passionsfrukter
3/4 dl socker
½ citron
6 dl vatten

Så här gör du:
Gröp ur passionsfrukternas innehåll i en skål tillsammans med socker och citronjuice i en bunke. Rör om och försök pressa ur så mycket saft som möjligt ur kärnorna genom att trycka de mot kanten.

Häl blandningen genom en sil och pressa ur kärnorna ännu mer. Låt sedan blandningen stå i cirka 10 minuter och rör om då och då tills sockret smälter.

Häll blandningen i en fin glasflaska eller behåll blandningen i kannan och fyll den med krossad is och vatten. Rör till en lemonad. Späd eventuellt med mer vatten.