Konflikten trappas upp i brandmansstrejk

1:11 min

Drygt en månad efter att deltidsbrandmännen gick ut i strejk så har konflikten nu trappats upp. Det innebär bland annat en blockad för tjänstgöring utöver det ordinarie beredskapsschemat.

- Personalproblematiken är arbetsgivarens uppgift. Fram tills nu har vi som brandmännen ställt upp och gjort det, nästan på ideell basis. Det finns folk som har haft beredskap i princip dygnet runt utan att få någon högre ersättning för det. De har gjort det i good will mot arbetsgivaren och sina medborgare, säger Johan Koivisto är ombudsman på Brandmännens riksförbund i Värmland.

I normalfallet har en deltidsbrandman beredskap var fjärde vecka, tiden utöver det har deltidsbrandmannen inga som helst arbetsuppgifter. Då är man ledig. Men enligt Johan Koivisto så har deltidsbrandmän alltid täckt upp om det saknats någon i beredskapsgruppen, som vid till exempel sjukdom.

Men från och med den 24 juli är det slut med det, och det kommer att få konsekvenser.

- I första skedet kanske vi inte har tillräckligt med folk för att till exempel utföra rökdykning på en del orter. I en livräddningssituation där det i så fall är aktuellt så är den tiden väldigt lång att vänta på att det ska komma någon från en grannkommun. Det kan handla om 20-30 minuter i bästa fall, säger Johan Koivisto.