Många lediga lärarjobb inför hösten

1:33 min

Det finns rekordmånga lediga lärarjobb i Sverige enligt arbetsförmedlingen, och i Östergötland finns inför höstterminen 2600 lediga lärartjänster, 30 procent fler än samma tidpunkt förra året. 

– Vi har flaggat ganska länge för att det är lärarbrist. Till hösten är det en markant skillnad från hur det har varit tidigare, säger Kajsa Petersson på Lärarförbundet i Norrköping. 

En orsak till den stora efterfrågan på lärare är att kullarna av barn i skolåldern växer. En annan orsak är de skärpta reglerna på behörighet.

Från 1 juli måste skolorna ha legitimerade lärare på alla tillsvidare tjänster. Kajsa Petersson tycker att kravet på legitimation är bra, men tycker samtidigt att det är en dålig lösning att behöva ta in vikarier.

– Men det blir att man får ta in vikarier som kanske inte har behörighet, för att lösa den bristen som finns, och det är något som vi inte alls ser som något positivt, säger hon. 

För att komma till rätta med problemet säger Kajsa Petersson att läraryrket bör göras mer attraktivt, och hon nämner några saker som särskilt viktiga.

– Högre löner, bättre arbetsvillkor och mindre barngrupper.

Om ungefär en månad drar höstterminen igång. Då kommer effekten av att det inte finns tillräckligt många lärare att visa sig. 

– Man får ta in helt obehöriga, eller så kommer dem som redan arbetar få en mycket högre arbetsbelastning, och det är inte heller något som vi strävar efter, säger Kajsa Petersson.