Många missnöjda i Ronneby - tror inte äldre kommer ut

1:34 min

De som bor på särskilda boenden i Ronneby kommun tycker att möjligheterna att vistas utomhus är ganska eller mycket dåliga, enligt
en undersökning som Socialstyrelsen har gjort.

37 procent i Ronneby, där det framförallt är anhöriga som har svarat, säger att de är missnöjda. Men svaren behöver inte bero på att de äldre inte får komma ut.

– Personalen är för dåliga på att informera de anhöriga. Det har vi fått till oss vid flera tillfällen att anhöriga inte vet vad som händer och det gör att de tror att inget händer, säger Helen Ahlberg, verksamhetschef för äldreomsorgen i Ronneby.

Små åtgärder
Ronneby har nu påbörjat ett arbete ute i verksamheten om vad varje enhet kan göra för att förbättra informationen till de anhöriga.

– Det finns små åtgärder som inte kostar så mycket pengar, säger Helen Ahlberg.

– Det kan handla om informationstavlor, det har vi inte idag. Och man kan ha dagböcker inne hos varje boende.

Sämst i Ronneby
I Socialstyrelsens enkät är det Ronneby kommun som är sämst i Blekinge. I övriga kommuner är anhöriga och boende mer nöjda med möjligheterna att vistas utomhus.

Riksgenomsnittet i Socialstyrelsens enkät visar att 26 procent är missnöjda.

Sol i ansiktet
Men frågan är vad det betyder att vistas utomhus, det kan betyda olika saker för olika människor, menar verksamhetschef Helen Ahlberg:

– Är det länge utflykter eller handlar det om att sitta ute och få solen i ansiktet och känna vinden i håret? Det får många boende. Men det är kanske inte det man förväntar sig och då är det också något vi måste tydliggöra.

320 äldre bor på de sex särskilda boenden som finns i Ronneby. De allra flesta är svårt sjuka och har många olika sjukdomar som gör att de inte alltid vill komma ut.

– Det måste man få avgöra själv, säger Helen Ahlberg.

– Men sedan har man som personal naturligtvis ett ansvar att motivera och locka. Det är jätteviktigt att få sol och ljus, säger hon.