Tornfalken Thomas räddades i bevingad utryckning

2:36 min

Tidigare idag ryckte polisen i Uppsala ut på ett uppdrag av det lite ovanligare slaget. Polisen fick under morgonen in ett larm som senare blev början på jakten på en ovanlig fågel - nämligen en tornfalk.

- De ringde från Akademiska sjukhuset om att en fågel hade flugit in i ett fönster går kväll. Och den hade suttit där tills i morse. När vi fick bilder på den här fågeln så såg vi att det inte gick att öppna fönstret eller komma in från utsidan, berättar Pontus Hjelm vid Uppsalapolisen som var med under den fem timmer långa räddningen.

Räddningstjänsten kallades därför till platsen med en stegbil och även en polispatrull.

- Sen när vi skulle ta ner den så började den att flyga litegrann. Och när den gör det så försökte vi fånga den med en handduk och en liten låda som vi hade med oss. Men det gick inte så bra. Utan vi fick springa runt sjukhuset något varv innan vi till slut fick in den i ett hörn, säger Pontus Hjelm.

Fågeln togs med till polisstationen och en djurambulans kontaktades och kom och hämtade fågeln som kördes till Stockholm. Det visade sig vara en tornfalk som förvillat sig på Akademiska.

- Det är en statens vilt, som det kallas, och är fridlyst. Troligtvis ska de göra någon slags röntgen av hjärnan för att se att den inte har skadat sig. Det är den inre GPS:en hos fågeln som blivit skadad, troligtvis, säger Pontus Hjelm och fortsätter.

- Som jag förstod det på djurambulansföraren är var det väldigt ovanligt att få köra en skadad tornfalk, som är ganska skygga och rör sig mest i grönytor och inte så mycket bland hus.

Men hur känns det att jaga en fågel såhär?

- Det tillhör ovanligheterna, men det var roligt och kul. Det var en bra samverkan med räddningstjänst och djurambulans. Sen är det kul att få göra något lite service och extra och så var det ju en ovanlig fågel så det var ju kul att det var något skarpt.

Förutom Pontus som jobbar som radiooperatör arbetade två poliser och sex brandmän och två brandbilar med att rädda tornfalken som senare döpte till Thomas.

Hur kändes det efter att ni hade räddat fågeln?

- Det kändes bra. Vi var väldigt trötta. Fågeln gav oss en liten motionsrunda där, det var ju som sagt fem timmar som vi hållit på med den. Men det fick ett lyckligt slut där med tornfalken Thomas som jag döpte den till efter en kollega.