Ny sorts partikel upptäckt

En helt ny typ av materiapartiklar, pentakvarkar, har upptäckts vid experiment vid världens största partikelaccelerator LHC, vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz.

Redan på 1960-talet hävdade fysiker att det skulle kunna existera pentakvarkar, alltså partiklar som består av fem kvarkar, men först tack vare de möjligheter man fått i och med partikelacceleratorn LHC har man genom olika energianalyser äntligen kunnat bevisa att denna sorts partikel faktiskt finns.

– Det finns inte en chans att det vi ser skulle kunna bero på något annat än en ny partikel som vi aldrig tidigare observerat, säger partikelfysikern Tomasz Skwarnicki till BBC.

Kvarkar anses, tillsammans med de så kallade leptonerna, vara materiens minsta byggstenar, och pentakvarken kan förenklat beskrivas som en kombination av ett trekvarkssystem och ett kvark/antikvark-system.

Enligt LHC:s talesman Guy Wilkinson handlar upptäckten av pentakvarken inte bara om en ny partikel, utan visar hur kvarkar kan aggregeras på ett sätt som man aldrig tidigare kunnat observera. Han menar att denna kunskap kan få oss att bättre förstå hur vanlig materia fungerar.