Åklagare kräver långa straff för omfattande ekobrott

1:13 min

När rättegången nu avslutats vid Örebro tingsrätt krävde åklagaren stränga straff för två örebroare som misstänks för omfattande ekonomisk brottslighet inom transportsektorn.

Åklagaren begär att två örebroare som är i 40-årsåldern döms till fem års fängelse för grova bokföringsbrott och grova skattebrott. Männen har haft tre olika bolag inom framför allt transportsektorn och verksamheten har främst varit i Stockholm. Enligt åklagaren har de undanhållit drygt nio miljoner kronor i skatt. Männen har suttit häktade sedan i februari men har nu släppts på fri fot eftersom de inte längre anses kunna undanröja några bevis.

Ytterligare en man från Kumla är misstänkt för medhjälp till grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren har han upplåtit sitt konto och bankdosa åt de två örebroarna. Ungefär 11 miljoner har gått in och ut på hans konto. Han var för övrigt häktad för skjutningen mot en sportbar i Kumla i december 2013.

Han är även misstänkt för att ha agerat som målvakt i ett stort antal styrelser. Han har med andra ord varit ansiktet utåt i bolagen som alla har haft stora skulder och där det inte gått att hitta någon bokföring efter att de försatts i konkurs. Männen förnekar brott.